Tag: Rubble

Kitchen – Part 2

Work really feels like it has started now – the wall of the kitchen is gone (or, rather, is piled around the room waiting for the skip to be replaced) and as a result we’ve got a much clearer idea of the space.

That's not our beer!
Before…
The wall next to the loo is being built up, don't worry.
After the back wall has come down!

The door that used to lead from the bathroom in to the hall is staying where it is, but will be enlarged slightly to meet modern door measurements. To fit a basin into the downstairs loo (you can just about see it the toilet in the “after” picture above), the width of the room is being increased slightly, but as the wall is load-bearing, our fabulous builder has suggested an alternative that means that they don’t need to replace the wall entirely. Instead, they are going to cut a notch in the brickwork (you can see the pencil line on the wall) and adjust the spacing of the partition wall to allow for a basin.

When the house was originally built, the toilet was in a room on its own (as was the done thing at the time, apparently), but as fashions changed, the bathroom was knocked into one and the original toilet doorway blocked up and a cupboard built in opposite the toilet. The parquet flooring was left in place, making an interesting base for the cupboard!

Having been up to the house during Sarah’s half term means that we have been able to take these photos, but also gave us the chance to think more seriously about kitchen planning, which is quite exciting. Here is a sketch of our current thoughts, which will probably evolve somewhat before we order the final kitchen!

Surely every kitchen needs space for dancing?
Any suggestions for layout changes gratefully received.

We have now visited a few kitchen showrooms too, so have a good idea about the style of unit and worktop that we want, but are holding off ordering anything until we’ve got the final measurements when the new walls are up. Hopefully we’ll be able to put in our order at Easter – until then, the tea and kettle have been relegated to the cellar!

Now you see it…

Well, actually, now you don’t!

Peekaboo Rob!
There used to be a chimney here!

Our builders have been hard at work for the last few days, and the fruits of their labours are evident. Where there once was a chimney, there’s now half a pile of rubble (which has now been moved – some to save, but a lot for the skip).

Not a feature we are keeping, but Rob did discuss the possibility of a fireman's pole.
Looking down from upstairs

The change in the room is already pronounced, and we can see the huge change that this will have to the available space, particularly when the doorway is blocked up and so the room isn’t doubling up as a corridor.

The doorway on the right is staying!
The doorway on the left in this picture will be blocked off.

When we were clearing out the cellar, we found a box of spare parquet bricks, so when the chimney is gone completely we will be able to fill in the gap with matching bricks. We will be sanding back the floor (when all the brick dust is gone!) and bringing back the natural wood colours, but that job seems far off when we are looking at a pile of bricks!