Author: Sarah

In which progress progresses

The house is slowly starting to feel like home, helped significantly by the plumbing of the shower and bath, and the completion of the plastering upstairs.

This all means that (finally) we have moved in to our bedroom and so have a real grown-up bed, not just a mattress on the living room floor.

Today we finished painting the bedroom and landing walls, though we still need to paint the woodwork before the carpet fitters arrive on Tuesday, with only the minor matter of the start of the school year getting in the way of that plan!

The view from the bedroom really has made all the building work worthwhile – it takes our breath away, even with the added scaffolding (which is now waiting for the scaffolders to come and take it away).

IMG-20170830-WA0003
Do excuse the post-camping ‘clothes everywhere’ style we are going for at the moment.
Advertisements

We still can’t have a shower at home…

… but the prospect is a lot closer than it was when we moved in two weeks ago.

The bathroom is now tiled, the bath is fitted, and we painted it on Wednesday and Thursday this week. It now needs the plumber and electrician to come back to do the final fixings.

 

It really has changed quite a lot – this shows it last year after we had stripped the panelling off the walls:

Don't worry, the vicar next door won't be able to see in!
It doesn’t look much like a bathroom here!

Hopefully the final plumbing and electrical fittings will go in this coming week, though it may be longer until we have the glass screen to separate the room in to wet & ‘dry’ areas.

In which the plan starts coming together

We finally managed to move in to our new house on Saturday morning, having decided that living on site was finally possible (working loo, tap & electric sockets in the kitchen working, if no where else, and two serviceable rooms to live in). We are still popping back to my parents’ house for showers though!

It feels like a lot has happened in the three days since we moved, so here’s a summary.

The dining room plaster dried, so we could paint it:

This slideshow requires JavaScript.

Our fabulous main builders spent Sunday on the roof fixing the ridge tiles in place (I don’t have a photo of that yet). They also fitted the wetroom boarding ready for tiling.

The plasterer came back and plastered the bathroom today (Monday), so hopefully in the next few days the plumber will be back to fit the bath so the tiling can be done.

This slideshow requires JavaScript.

The electricians (there were three of them here at a couple of points today) also came today and lit up the downstairs. This is fabulous as it means we don’t have to use a torch to find the loo after dark. They’ve also fitted the plug sockets in the other rooms downstairs, so we don’t have extension leads everywhere.

The electricians also switched the oven on, so I made scones. Happy days.IMG-20170731-WA0006.jpeg

Really real

Yesterday we said goodbye to our house in Brighton for the last time. We’d had a “Friends” moment collecting all our keys from local friends and it was finally time to go.

The removals men arrived (after a slight ‘really, gas company, you are choosing this moment to park a huge truck directly over our driveway?’ moment) and made short work of packing our belongings into their van.

It still feels very odd that we aren’t going back to that house, particularly as we can’t unpack everything as the house is still a building site. Having been up and down to the new house so much over the last year is enhancing the feeling of ‘we are only up here for a week, we’ll be back in Brighton soon’. Hopefully we will be able to start living at the house soon, even if fully unpacking is a little way off.

At least the guinea pigs seem to be settling in to their new home well!

IMG-20170712-WA0023.jpeg

Going up

The major work upstairs has started in the last week – parts of the roof have been taken out and the wall that will split the bedroom and landing has been started. Our fabulous builders are reusing as much of the original material as they can, so this wall is mostly being built out of chimney.

We were there briefly during the week this week, so were able to meet with the electrician and talk through the rewiring as well as seeing recent progress. The electrics are a bit of a mixed set at the moment (“Have you got an outside socket?” “Well, there’s a socket outside.” “Umm, that’s just an extension lead.” “Ah.”) so we are having the whole house rewired to modern standards. This also includes moving most of the light switches as we have moved some doorways and, because we’ve changed the use of rooms, will be changing which way doors open. Apparently we don’t need a shower pull in the middle of the kitchen either. It has been an interesting challenge trying to decide where we want plug sockets and lighting, especially with sockets in the kitchen, but we now have a plan to start with, even if it gets adjusted nearer the time.

DSC_0015 (Medium)
The light switch next to that ex-doorway probably isn’t so useful any more.

Upstairs – Part 1

Part of the importance of removing the chimney stack has been to allow us to turn the big room upstairs into a usable double bedroom, but the extension plans don’t stop there.

Feet not included.
Views over the treetops.

We wanted to be able to make the most of the fabulous views from the back of the house, so we (Rob, mostly, with Sarah making encouraging noises) designed a full width extension to the back of the house. Rob’s proficiency on Sketch Up meant that it was easy to show our architect what we wanted when it came to him drawing up the plans.

Almost inevitably, we had to make some compromises in order to secure planning permission – this felt frustrating at the time, especially given the reasons the planning officer gave for the initial rejection – but we have essentially come out with what we wanted.

The biggest differences between the first and second planning drafts was that the extension now looks (from the outside) like a big dormer extension, rather than the initial asymmetrical roof we had planned. The planning officer also asked that we changed our originally-planned timber cladding for a tiled finish. What difference this makes, we don’t know, but she requested it, so we did it!

The other change to upstairs is that the bathroom is moving up there from downstairs, into one quarter of the upstairs space. The other available quarter will be a “landing” (so called so it doesn’t have to have a door to meet building regulations), leading on to a small balcony.

Don't worry, the vicar next door won't be able to see in!
It doesn’t look much like a bathroom yet!

All this is yet to come – it looks very much like a building site up there at the moment. The lining of the ceiling is gone, as have the previous walls that gave storage in the eaves, so the next big step is for the roof to be taken off, but that requires scaffolding, so the builders are doing all the interior prep work in advance.

 

Kitchen – Part 2

Work really feels like it has started now – the wall of the kitchen is gone (or, rather, is piled around the room waiting for the skip to be replaced) and as a result we’ve got a much clearer idea of the space.

That's not our beer!
Before…
The wall next to the loo is being built up, don't worry.
After the back wall has come down!

The door that used to lead from the bathroom in to the hall is staying where it is, but will be enlarged slightly to meet modern door measurements. To fit a basin into the downstairs loo (you can just about see it the toilet in the “after” picture above), the width of the room is being increased slightly, but as the wall is load-bearing, our fabulous builder has suggested an alternative that means that they don’t need to replace the wall entirely. Instead, they are going to cut a notch in the brickwork (you can see the pencil line on the wall) and adjust the spacing of the partition wall to allow for a basin.

When the house was originally built, the toilet was in a room on its own (as was the done thing at the time, apparently), but as fashions changed, the bathroom was knocked into one and the original toilet doorway blocked up and a cupboard built in opposite the toilet. The parquet flooring was left in place, making an interesting base for the cupboard!

Having been up to the house during Sarah’s half term means that we have been able to take these photos, but also gave us the chance to think more seriously about kitchen planning, which is quite exciting. Here is a sketch of our current thoughts, which will probably evolve somewhat before we order the final kitchen!

Surely every kitchen needs space for dancing?
Any suggestions for layout changes gratefully received.

We have now visited a few kitchen showrooms too, so have a good idea about the style of unit and worktop that we want, but are holding off ordering anything until we’ve got the final measurements when the new walls are up. Hopefully we’ll be able to put in our order at Easter – until then, the tea and kettle have been relegated to the cellar!